Stabilirea unor măsuri obligatorii pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus
HOTĂRÂREA Nr. 8 din 17.09.2021
privind stabilirea unor măsuri obligatorii pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19
Având în vedere:
Hotărârea nr. 153 din data de 15.09.2021, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea rezilienței comunității și de diminuare a impactului tipului de risc, aplicabile pe raza județului Suceava, în scopul limitării și prevenirii virusului SARS-CoV-2;
În temeiul:
- O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul de Național de Management Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005;
- H.G. nr 557/2016 privind managementul tipurilor de risc;
- Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic;
- Hotărârea Guvernului României nr. 932 din 09.09.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
Ținând cont de :
- contextul epidemiologic înregistrat zilnic la nivelul județului Suceava privind incidența cazurilor pozitive COVID-19 la nivelul fiecărei unități administrative –teritoriale din județul Suceava ;
- analiza de risc întocmită la data de 16.09.2021 de către Direcția de Sănătate Publică Suceava și punctul de vedere exprimat privind stabilirea unor măsuri restrictive pentru unitățile administrativ-teritoriale în cadrul cărora se înregistrează incidențe ridicate ale cazurilor la mia de locuitori.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Baia
Hotărăște:
Art. 1. În spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, toate persoanele au obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.
Art. 2. Persoanele care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național sau persoanele care au intrat în contact cu cel puțin cu o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă, nu poate părăsi domiciliul fără încuviințarea medicului de familie sau reprezentatului direcției de sănătate publică, până la confirmarea persoanei ca fiind vindecată sau a confirmării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.
Art. 3. Se permit activitățile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 30 de personae, care nu locuiesc împreună.
Art. 4. Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în exterior sau de maximum 150 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
Art. 5. Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentareși/sau a băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.
Art. 6. Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS- CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 7. Operatorii de transport, slujitorii cultelor religioase, bibliotecara comunei și personalul unităților sanitare își organizează activitatea cu respectarea strictă a regulilor specifice, și a măsurilor de protecție sanitară (purtarea obligatorie a măștii la interior, distanțarea de minimum 1 m, utilizarea dezinfectanților).
Art. 8. Se asigură, de către conducerea școlilor, toate condițiile de siguranță epidemiologică și de igienă sanitară, pentru buna desfășurarea a activităților.
Art. 9. Se afișează la loc vizibil de către proprietarii sau administratorii spațiilor publice deschise informații privind obligativitatea purtării în mod corect a măștii de protecție.
Art. 10. Continuarea campaniilor de informare și de conștientizare a beneficiilor vaccinării este imperios necesară în vederea limitării răspândirii virusului SARS- CoV – 2. La nivelul comunei Baia, vor fi distribuite materiale informative cu privire la importanța și necesitatea vaccinării.
Art. 11. Secretariatul tehnic al CLSU Baia, va transmite prezenta hotărâre, spre afișare instituțiilor și autorităților publice, precum și principalilor agenți economici de pe raza comunei.
Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Comunei Baia
Primar Dr. Maria TOMESCU