Măsuri pentru prevenirea incendiilor de vegetație

Având în vedere creșterea semnificativă a numărului de incendii produse în ultima perioadă la vegetația uscată, plantații și păduri, ca urmare a utilizării focului deschis pentru curățarea terenurilor, Primăria Comunei Baia îndeamnă cetățenii să fie prudenți și să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuințelor, anexelor gospodărești și a depozitelor de
furaje, pe terenuri acoperite de vegetație uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantații sau obiective cu risc ridicat de incendiu, iar în cazul producerii unor astfel de incendii, apelați de urgență Serviciul 112.
Persoanele care la sfârșit de săptămână merg la iarbă verde sau în pădure și care de cele mai multe ori fac focul pentru grătare, să aibă în vedere:
- focul poate fi aprins doar în locurile special amenajate;
- focul trebuie supravegheat în permanență;
- dacă totuși nu ați găsit un spațiu special amenajat, nu aprindeți focul direct pe pământ.
Soluția este folosirea unui grătar care poate fi cumpărat din magazinele specializate.
Recomandări
- dacă folosiți un foc deschis, recomandăm să delimitați marginile focului cu pietre sau prin săparea unei mici gropi. Astfel, riscul de a aprinde vegetația din jurul focului și riscul de accidente poate fi redus;
- focurile nu se fac lângă lemne, frunze, ierburi uscate pe timp de vânt;
- trebuie să existe la îndemână pături, vase cu apă pentru stingerea focului scăpat de sub control;
- înainte de plecare se stropește cenușa cu apă până ce jarul este stins și se acoperă cu pământ;
- resturile de țigări aprinse nu se aruncă la întâmplare;
- este interzis a se da foc deșeurilor. Deșeurile pot, de asemenea, duce la apariția incendiilor în păduri. Sticlele goale sunt deosebit de periculoase. Sub acțiunea razelor solare sticlele acționează ca lentile, provocând incendii.
Din același motiv, orice echipament cu lentile puternice este periculos.
Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, pot la fel cauza incendii. Este important a obiectivul aparatului să fie acoperit cu capac.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, potrivit H.G.R. Nr.537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Totodată, în conformitate cu OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, astfel:
Art.96 (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: obligația proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.