Școala „Nicolae Stoleru” primește Steagul Verde
Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” câștigă un important și prestigios premiu. Începând din noiembrie 2016, unitatea de învățământ din comuna Baia primește titlul de „Eco-școală”. La acest statut se adaugă și Steagul Verde, un premiu prestigios care certifică munca depusă în echipă în cadrul acestui proiect.
Proiectul coordonat de directorul adjunct Ionela Iacob, având sprijinul directorului Ioan Natu, s-a remarcat prin activitățile desfășurate și a avut un impact deosebit asupra educației ecologice.
Festivitatea de acordare a Steagului Verde s-a desfășurat marți, 1 noiembrie 2016.
Premiile au fost posibile datorită implicării active a elevilor și profesorilor în derularea proiectului mondial Eco-școala, în ultimii patru ani.
Ideea programului internațional este implicarea elevilor în rezolvarea problemelor locale de mediu.
Proiectul urmărește creșterea gradului de conștientizare a elevilor în privința problemelor de mediu și a elementelor dezvoltării durabile, prin studiu în clasă și acțiuni concrete în cadrul școlii și comunității.
„Elevii îşi pot petrece timpul liber şi altfel decât în mod obişnuit. Cred putem vorbi de o alternativă ecologică de petrecere a timpului liber.”, susține profesorul Ioan Natu. „Copiii implicați în program pot participa, la un atelier de creaţie unde folosim deşeuri reciclabile, iar pe lângă faptul că îşi dezvoltă anumite abilităţi practice, le este adâncită grija faţă de natură. Deopotrivă elevii socializează și lucrează împreună. Se creează astfel legături puternice de prietenie.”
Eco-școala are ca scop îmbunătățirea calității mediului în scoala și în împrejurimile acesteia, iar cei implicați în program au posibilitatea afirmării la nivel național prin câștigarea premiului Steagul Verde, dar și statutul de Eco-școală.
Pe lângă creşterea nivelului de conştientizare a problemelor de mediu, prin activităţile şcolare, dar mai ales extraşcolare, în parteneriat cu autorităţile locale, elevilor le este cultivat şi dezvoltat spiritul civic şi capacitatea de a lua decizii, iar şcoala participantă la program este supusă unui proces de „resuscitare“, întreaga echipă a cadrelor didactice participând cu diverse idei.
Cu ajutorul acestui proiect unitățile de învățământ se pot autofinanţa prin valorificarea deşeurilor reciclabile sau pot face economii prin reducerea consumului de apă şi energie.